Правовые и процедурные рамки касающиеся возмещения вреда, нанесенного дикой природе в Республике Молдова – вызовы и механизмы - Trofimov, Igor; Gugulan, Evghenia; Diaconu, Luminita (Studia Prawnicze KUL, 2025)
Królestwo zwierząt stanowi istotny element ekosystemów, dlatego jego niszczenie ma ogromny wpływ na globalną równowagę przyrodniczą. W Republice Mołdawii występują gatunki zwierząt objęte ochroną prawną, a wyrządzone im szkody mogą mieć poważne konsekwencje dla istniejącej równowagi bioróżnorodności. Głównym celem niniejszej pracy jest określenie prawnych i praktycznych konsekwencji procesu naprawiania szkód wyrządzonych zwierzętom żyjącym dziko na terenie Republiki Mołdawii. Temat ten różni się specyfiką od obszaru odszkodowań cywilnych. Ramy prawne regulujące tę dziedzinę wykluczają bowiem możliwość uwolnienia sprawcy od odpowiedzialności, opierają się na obiektywnych zasadach odpowiedzialności i ustanawiają odszkodowanie jako jedyny środek zadośćuczynienia. Ich celem jest ochrona różnorodności biologicznej i równowagi ekologicznej. Zastosowana metodologia badawcza ma na celu porównanie prawnych i proceduralnych ram naprawy szkód wyrządzonych zwierzętom w Mołdawii, zidentyfikowanie luk prawnych oraz zaproponowanie sposobów udoskonalenia mechanizmów prawnych służących ochronie przyrody i rekompensacie szkód wyrządzonych środowisku. Niniejsza analiza w znacznym stopniu przyczyni się do identyfikacji skutecznych mechanizmów zapobiegania aktom niszczenia przedstawicieli królestwa zwierząt. Jednocześnie w proponowanym studium autorzy przeanalizują krajowe regulacje dotyczące ochrony królestwa zwierząt, a także zbadają zastosowanie przepisów w kontekście proceduralnego naprawiania szkód wyrządzonych królestwu zwierząt i elementom dzikiej przyrody. W tym kontekście przedstawią oni kompleksowy zestaw propozycji de lege ferenda, mający na celu optymalizację i udoskonalenie ram prawnych obejmujących naprawianie szkód wyrządzonych zwierzętom.