Dwa oblicza zasady przezorności w procesie inwestycyjno-budowlanym - Dembicki, Piotr (Studia Prawnicze KUL, 2018)
Celem pracy jest analiza regulacji oraz przyjmowanej treści zasady przezorności jako zasady prawa ochrony środowiska. Rozważania odniesiono do praktyki w realizacji procesów inwestycyjno-budowlanych. Zasada przezorności jest obecna w prawie polskim i unijnym, choć z istotnymi różnicami co do przyjętej treści tej zasady. W związku z tym przyjmuje ona dwa odmienne oblicza. Zależnie od wyboru oblicza tej zasady, stanowi ona wsparcie konkretnych wymogów prawa ochrony środowiska i może też prowadzić do blokady procesów inwestycyjno-budowlanych na danym terenie. Wątpliwości budzą też podstawy regulacji i stosowania tej zasady. Niestety obecna praktyka w tej kwestii jest rozbieżna i nie przynosi dobrego rozwiązania.