Pomoc na ratowanie i restrukturyzację zagrożonych przedsiębiorstw lotniczych –wybrane zagadnienia prawne - Jasiuk, Ewa; Kunert-Diallo, Agnieszka (Studia Prawnicze KUL, 2016)
W artykule omówiono wybrane zagadnienia odnoszące się do pomocy na ratowanie i restrukturyzację zagrożonych przedsiębiorstw. Zwrócono uwagę na konsekwencje prawne przyznania pomocy niezgodnej ze wspólnym rynkiem na przykładzie węgierskich linii lotniczych. Niniejszy referat nie pominął także ochrony przed subsydiowaniem i nieuczciwymi praktykami przewoźników z krajów trzecich. Konkludowano, że problem wewnątrz UE dotyczy nierównych zasad konkurowania przewoźników sieciowych i niskokosztowych i wydaje się, że polityka transportowa UE powinna dążyć do stworzenia równych zasad konkurowania pomiędzy tymi dwoma rodzajami działalności.