Centrum integracji społecznej jako alternatywna forma ograniczenia wykluczenia społecznego - Michalik, Andrzej (Studia Prawnicze KUL, 2016)
Centra Integracji Społecznej są podmiotami prowadzonymi przez jednostki samorządu terytorialnego oraz organizacje pozarządowe. Ich uczestnicy mogą rozwijać tam umiejętności interpersonalne oraz zawodowe pozwalające na przyspieszenie procesu reintegracji społecznej i zawodowej. Tym samym ich absolwenci mogą aktywnie uczestniczyć w pracach w ramach spółdzielni socjalnych oraz generować środki na swoje utrzymanie. Niestety rozwój takich organizacji jest ograniczony przez niewystarczające środki finansowe oraz organizacyjne. W artykule zawarto, więc podstawowe informacje na temat alternatywnych możliwości finansowania ich działalności oraz angażowania uczestników tej organizacji w zdobywanie nowych umiejętności w tym zwłaszcza tych w zakresie preferowania ich udziału w podmiotach ekonomii społecznej.