Najczęściej spotykane klauzule abuzywne w umowach licencyjnych na korzystanie z programów komputerowych - Rauch, Iwona (Studia Prawnicze KUL, 2016)
Artykuł pod tytułem „Najczęściej spotykane klauzule abuzywne w umowach licencyjnych na korzystanie z programów komputerowych” dotyczy zagadnienia najbardziej charakterystycznych i najczęściej spotykanych klauzul abuzywnych w umowach zawieranych na korzystanie z programów komputerowych. Na początek artykuł opisuje pojęcie programu komputerowego. Po drugie, odpowiada na pytanie czym jest umowa licencyjna. Dalej, artykuł opisuje czym są klauzule abuzywne i jak konsument powinien być chroniony przed nimi. W końcu wymienia najbardziej typowe, a jednocześnie najczęstsze klauzule abuzywne w umowach licencyjnych na korzystanie z programów komputerowych. Po pierwsze opisane są klauzule związane z zawieraniem takich umów. Dalej, artykuł omawia klauzule dotyczące kopii zapasowej i zbierania danych. Następne przeanalizowane zostały klauzule CPU, które wiążą program z konkretnym komputerem. Na koniec artykuł opisuje klauzule, które mogą uniemożliwić przeniesienie licencji oraz klauzule jurysdykcyjne.