Digital borders in the European Union - Parra Rodriguez, Carmen (Studia Prawnicze KUL, 2020)
Świat mierzy się z nowym porządkiem geopolitycznym, w którym media cyfrowe zmieniły zasady gry. Granice są zacierane i zarówno przedsiębiorstwa, jak i konsumenci starają się znaleźć równowagę pomiędzy dostępem do wolnego rynku a ograniczeniami, które chronią ustalone interesy gospodarcze. Uwzględniając te aspekty, Unia Europejska podejmuje działania w celu restrukturyzacji rynku poprzez zastosowanie globalnych rozwiązań, które jednakowoż stoją w sprzeczności ze środkami ochrony wymaganymi przez podmioty gospodarcze, blokujące dostęp do usług i swobodny przepływ towarów za pomocą tzw. blokowania geograficznego (geoblocking). Praktyka ta polega na blokowaniu dostępu do usług i/lub innych towarów uzależnionych od geograficznego pochodzenia użytkownika/klienta bądź za pomocą przekierowywania użytkowników na lokalne strony internetowe lub poprzez ograniczenie dostępu do ich oferty. Fakt, że stowarzyszenia konsumenckie i użytkownicy platform cyfrowych uznali te działania za rzeczywisty atak na cyfrowy rynek wewnętrzny, skłonił organy Unii Europejskiej do podjęcia kroków legislacyjnych w tej sprawie. Z tego powodu Komisja Europejska zainicjowała przyjęcie rozporządzenia 2018/302, mającego na celu zwalczanie praktyk blokowania geograficznego oraz innych form dyskryminacji klientów ze względu na przynależność państwową, miejsce zamieszkania lub miejsce prowadzenia działalności na rynku wewnętrznym. Niniejsza praca prezentuje uzasadnienie podjętych środków zabezpieczających oraz ich usytuowanie w globalnej geoekonomii.