Pszczoły miodne w prawie miejscowym - Bielska-Brodziak, Agnieszka; Drapalska-Grochowicz, Marlena; Suska, Marek (Studia Prawnicze KUL, 2019)
Zagrożenia czyhające na pszczoły miodne, przejawiające się zwłaszcza w zjawisku masowego ich ginięcia, skłaniają do poszukiwania dla tych owadów nowych obszarów do zamieszkania. Takimi obszarami mogą być miasta, które pod wieloma względami okazują się dla pszczół bardzo dobrym miejscem do życia. Pszczelarstwo miejskie rodzi pewne wyzwania prawne, związane przede wszystkim z potrzebą ochrony z jednej strony samym pszczołom, zaś z drugiej – zapewnienia ludziom wolności od lęku przed pożądleniem. Tradycyjne instrumenty prawa cywilnego i karnego nie przystają do nowej sytuacji; pierwszoplanowa rola w tym względzie musi przypadać prawu administracyjnego. Wiele polskich miast już teraz próbuje regulować wymogi odnoszące się do utrzymywania pszczół w miastach. Zasadniczym celem niniejszego artykułu jest dokonanie przeglądu i oceny przepisów lokalnych, a następnie wskazanie dobrych i złych praktyk w zakresie prawnej regulacji pszczelarstwa miejskiego.