Odpady komunalne powstające na nieruchomościach niezamieszkałych. Problematyka prawna - Dudzik, Sławomir; Rumak, Ewelina (Studia Prawnicze KUL, 2019)
Celem artykułu jest określenie granic pojęcia prawnego „odpady komunalne” w odniesieniu do odpadów powstających na nieruchomościach niezamieszkałych, tj. poza gospodarstwami domowymi. Wyznaczenie tych granic ma istotne znaczenie dla zadań i kompetencji gmin w zakresie gospodarki odpadami. Determinuje m.in. zakres przedmiotowy aktów prawa miejscowego w sprawie odbieraniu odpadów komunalnych od właścicieli nieruchomości, a w konsekwencji także zakres organizowanych w tej sferze przez organy gminy przetargów. Autorzy opowiadają się za szerokim ujęciem analizowanego pojęcia, uzasadnionym zarówno brzmieniem odnośnych przepisów, jak i wymogami efektywnej gospodarki odpadami, za którą odpowiedzialność ponosi gmina. Zagadnienie stanowiące przedmiot artykułu jest analizowane z uwzględnieniem zarówno polskich, jak i unijnych regulacji prawnych oraz orzecznictwa.