The Left and the Church in Greece: The ambiguity of political and religious domain relationships - Papageorgiou, Niki (Studia z Prawa Wyznaniowego, 2017)
Dojście do władzy w Grecji przez lewicową partię w styczniu 2015 r. odmieniło scenę polityczną i po długim okresie rządów tzw. partii systemowych stworzyło podstawy dla nowych oczekiwań politycznych. Lewicowa partia SYRIZA została wybrana przez greckich obywateli jako nowa siła polityczna, która zapoczątkuje nową politykę, jako że do jej ambicji należało rozwiązanie problemów ekonomicznych kraju, przywrócenie sprawiedliwości społecznej i przeciwstawienie się głębokiemu kryzysowi humanitarnemu spowodowanemu długotrwałym kryzysem ekonomicznym. Jeśli chodzi o kwestie religijne, stałym celem partii lewicowych była seperacja między Państwem i Kościołem, co miało prowadzić do pełnej niezależności Państwa od wpływów religijnych i kościelnych, jak również upaństwowienie majątku kościelnego, przeniesienie ciężaru wynagrodzenia duchownych na Kościół oraz wiele podobnych postulatów w kwestiach, które wpływają na kształt relacji między Państwem i Kościołem w Grecji. Niniejszy artykuł odnosi się w szczególności do relacji między SYRIZĄ i Prawosławnym Kościołem Grecji w czasie pierwszego roku rządów lewicowych, przedstawiając omówienie oficjalnego dyskursu i politycznej praktyki rządzącej partii. Dla przedstawienia tych kwestii analizie poddano publikacje ukazujące się na łamach gazety Avgi będącej oficjalnym medium SYRIZY.