Opinia prawna w sprawie uprawnień informacyjnych oraz rektyfikacyjnych członków związków wyznaniowych w odniesieniu do danych osobowych przetwarzanych przez związki wyznaniowe w ramach ich działalności statutowej - Mezglewski, Artur (Studia z Prawa Wyznaniowego, 2017)
W opinii przedstawiono standardy krajowe w zakresie uprawnień informacyjnych i rektyfikacyjnych członków związków wyznaniowych, jakie polski ustawodawca określił w ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych. Następnie przedstawiono reżim prawny w zakresie przetwarzania danych osobowych przez związki wyznaniowe w ramach prowadzonej przez nie działalności statutowej. Zasadniczy trzon przeprowadzonych analiz stanowi odpowiedź na pytanie o zakres uprawnień informacyjnych oraz rektyfikacyjnych w sytuacji braku adekwatnych autonomicznych unormowań prawa wewnętrznego związków wyznaniowych w zakresie ochrony danych osobowych. We wnioskach końcowych autor opinii staje na stanowisku, że w przypadku braku takich unormowań dotyczących przetwarzania danych osobowych, członkowie związków wyznaniowych mogą skorzystać z obowiązujących procedur państwowych.