Ochrona symboli religijnych zawartych we wzorach przemysłowych zgłoszonych do Urzędu Patentowego RP - Szczotka, Jerzy (Studia z Prawa Wyznaniowego, 2025)
Tematem artykułu jest prawna ochrona symboli religijnych zawartych we wzorach przemysłowych zgłoszonych do Urzędu Patentowego RP na podstawie ustawy z dnia 30 czerwca 2000 r. – Prawo własności przemysłowej. Zgodnie z tym aktem normatywnym Urząd Patentowy RP, działając ex officio, nie może udzielić ochrony prawnej na obszarze państwa polskiego takim wzorom przemysłowym, które zawierają oznaczenie zawierające element o wysokiej wartości symbolicznej o charakterze religijnym, którego używanie obrażałoby uczucia religijne. Badając zgłoszony wzór, Urząd Patentowy ocenia zaistnienie okoliczności wskazanych w powołanej regulacji, której próbę wykładni przedstawiono w artykule. W tym kontekście należy zwrócić uwagę, że ze względu na długotrwały historycznie i uniwersalny charakter, symbole związane z religią chrześcijańską mają co do zasady wysoką wartość nie tylko dla osób wierzących, lecz także dla tych, którzy szanują związane z nimi wartości jako istotne dla funkcjonowania całego społeczeństwa. W ramach obowiązujących przepisów ważnym instrumentem ochrony prawnej symboli i jednocześnie uczuć religijnych jest instytucja unieważnienia i uchylenia decyzji Urzędu Patentowego o udzieleniu prawa z rejestracji. Wniosek w tej sprawie może złożyć każdy, co stwarza możliwość – a nawet powinność – podjęcia działania przez instytucje i organizacje kościelne, osoby duchowne, chrześcijańskie stowarzyszenia, wspólnoty i ruchy, a nawet poszczególnych wiernych.