The Public interests stemming from religious freedom: the case of the Mosque of Monfalcone in Italy - Franceschini, Clizia (Studia z Prawa Wyznaniowego, 2026)
Dostępność miejsc kultu religijnego stanowi istotne rozszerzenie wolności wyznania gwarantowanej przez art. 19 włoskiej konstytucji, niezależnie od uznania prawnego wspólnoty religijnej lub jej porozumień z państwem. Niniejszy artykuł proponuje oryginalne podejście administracyjno-prawne do wolności religijnej jako interesu publicznego i zbiorowego, łącząc praktykowanie kultu religijnego z kategoriami interesu publicznego i służby publicznej. Opierając się na kazusie Monfalcone (2023–obecnie), analizuje on, w jaki sposób uprawnienia dyskrecjonalne gmin w zakresie regulacji miejsc kultu religijnego wpływają na skuteczną ochronę praw konstytucyjnych. W artykule miejsca kultu religijnego są traktowane jako niezbędne usługi publiczne, a działania gmin postrzegane są jako podlegające zasadom bezstronności, skuteczności i należytego funkcjonowania zgodnie z art. 97 konstytucji i ustawą nr 241 z 1990 r. Autorka wykazuje, że swoboda administracyjna ma wpływ na sposoby korzystania z wolności religijnej, a uchybienia proceduralne lub planistyczne mogą skutkować pośrednimi ograniczeniami praw podstawowych. Łącząc prawo administracyjne z prawem wyznaniowym, artykuł oferuje zarówno teoretycznie, jak i praktycznie zorientowane ramy zarządzania pluralizmem religijnym. Główny wniosek sprowadza się do tego, że zbiorowe wykonywanie wolności religijnej generuje chroniony konstytucyjnie interes publiczny, który wymaga aktywnej implementacji administracyjnej.