A tiered parity? The status of religious communities in Hungary - Schanda, Balázs (Studia z Prawa Wyznaniowego, 2025)
Osobowość prawna wspólnot religijnych uznawana jest za podstawowy wymóg wolności religijnej. Współczesne prawo węgierskie przewiduje cztery różne kategorie wspólnot religijnych. Swobodne praktykowanie religii oraz autonomia są gwarantowane im wszystkim, jednak ich status i uprawnienia w sferze społecznej są zróżnicowane. Kościoły uznane państwo traktuje jako uprzywilejowanych partnerów w edukacji, opiece społecznej i innych dziedzinach będących przedmiotem wspólnego zainteresowania. W porównaniu do innych państw europejskich liczba takich kościołów jest na Węgrzech relatywnie wysoka. Niemniej omawiany wielopoziomowy system nie jest wolny od napięć, zwłaszcza że wcześniej obowiązujące ustawodawstwo sugerowało, iż wszystkie wspólnoty religijne mają formalnie równe prawa. W niniejszym opracowaniu podjęto się próby odpowiedzi na pytanie, czy stosowane rozwiązania stanowią dyskryminację tych wspólnot religijnych, które nie posiadają statusu uznanych, czy też raczej należy je postrzegać w kategoriach uzasadnionego uwzględniania społecznych realiów.