Thoughts on Protestant ecclesiastical jurisprudence in Hungary: A methodological approach to research into Protestant Church law from the perspective of legal dogmatics and public law history - Köbel, Szilvia (Studia z Prawa Wyznaniowego, 2025)
Celem niniejszego artykułu jest zarysowanie kierunków badań nad prawem kościelnym oraz – w szerszym ujęciu – nad jurysprudencją dotyczącą Kościołów protestanckich, ze szczególnym uwzględnieniem Kościoła Reformowanego na Węgrzech. Uwaga skierowana jest na różne nieeksplorowane obszary, aspekty i źródła prawa kościołów protestanckich. Realizując cele artykułu, wykorzystano dwa podstawowe podejścia metodologiczne: historycznoprawne w perspektywie prawa publicznego oraz dogmatyczno-prawne. Obie te metodologie są ze sobą nierozerwalnie związane ze względu na rolę, jaką Kościoły odgrywały w historii prawa. Przykłady przywołane w artykule pokazują, że oba podejścia uzupełniają się i wymagają się nawzajem. Ich łączne zastosowanie pozwala na precyzyjniejsze ujęcia oraz ułatwia interpretację współczesnych zagadnień prawa kościelnego.