Никифор Криницький, чи Епіфаній Дровняк – феномен особистости - Cholodová Уляна (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2021)
Artykuł został poświęcony postaci Nikifora Krynickiego, fenomenalnego przedstawiciela malarstwa prymitywnego z polskiego miasteczka Krynica Górska. Jego obrazy cieszyły się szerokim uznaniem nie tylko w kraju, ale i za granicą, choć sam malarz-samouk nie do końca zdawał sobie sprawę ze swej popularności. Był głuchoniemy od urodzenia i niemal niepiśmienny, jednakże swój stosunek do otaczającego świata przekazywał za pomocą niezrównanych obrazów. Autor artykułu snuje rozważania nad życiem i twórczością artysty, stawia tez pytania na temat prawdziwego nazwiska i przynależności narodowej malarza.