Образ війні в площині пубілчної історії: на прикладі відео українських та російських YouTube каналів - Dudar, Olga (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2023)
Platforma internetowa YouTube oferuje wiele filmów o tematyce historycznej. Wraz z rosnącą popularnością tego typu treści pojawia się coraz więcej blogerów, którzy nie tworzą własnego, niezależnego produktu, tylko rozpowszechniają określone narracje polityczne. W warunkach wojny rosyjsko-ukraińskiej treści historyczne stają się narzędziem rozpowszechniania nie tylko faktów, ale także idei politycznych i źródłem przemian pamięci zbiorowej. Prezentowane badanie ujawnia wpływ „kultu zwycięstwa” zarówno w filmach prorządowych blogerów z Federacji Rosyjskiej, jak i na niektórych sowieckich narracjach w twórczości blogerów opozycyjnych. Ponieważ ukraińskojęzyczny segment YouTube jest w fazie rozwoju, niektórzy blogerzy rozpowszechniają mity, które tworzą negatywny obraz Związku Radzieckiego. Ale dość łatwo jest znaleźć taki produkt informacyjny ukraińskich autorów, który jest rzetelny, wyważony i oparty na współczesnych badaniach historycznych.