WOJNA ROSJI PRZECIW UKRAINIE W WIERSZACH POLSKICH POETÓW - Ołdakowska-Kuflowa, Mirosława (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2023)
Artykuł dotyczy wierszy polskich autorów, którzy zareagowali w 2022 roku na wojnę spowodowaną agresją Rosji wymierzoną w Ukrainę. Celem było zbadanie utworów pod względem przekazu ideowego, porównanie ich z sobą. Ocena wartości artystycznej została potraktowana marginalnie z uwagi na nadzwyczajne okoliczności powstawania wierszy. Zastosowana metoda analityczno-interpretacyjna, porównawcza i przeglądowa pozwoliła stwierdzić daleko idącą zbieżność postaw twórców w zakresie oceny wojennej rzeczywistości, jednocześnie dużą różnorodność odsłaniania konkretnych aspektów wydarzeń, jak też ich emocjonalnego przeżywania oraz komunikowania. Dla większości piszących fakt rozpętania wojny na ziemiach sąsiedniego, pobratymczego narodu stał się imperatywem do twórczego zaangażowania w aktualne sprawy i stanięcia w obronie ludzkich wartości.