Вплив російської агресії на відродження історичної пам’яті та переосмислення минулого в українській ідентичності - Yashan Оксана (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2024)
Pełnoskalowa wojna Rosji przeciwko Ukrainie, która rozpoczęła się 24 lutego 2022 roku, stała się totalnym atakiem na ukraińską tożsamość. Zniszczenie państwowości ukraińskiej, kultury, języka, a ostatecznie samego narodu ukraińskiego jest prawdziwym celem tej brutalnej agresji. Wojna spowodowała głębokie pęknięcia w społeczeństwie ukraińskim, stymulując proces konsolidacji i samoświadomości. Zmusiła Ukraińców do nowego spojrzenia na swoją przeszłość, krytycznego ocenienia dziedzictwa sowieckiego oraz ożywienia zainteresowania bohaterami narodowymi, językiem i dziedzictwem kulturowym. Ukraińcy dążą do zrzucenia skutków wieloletniej rusyfikacji i zwrócenia się ku swoim autentycznym korzeniom, wartościom i światopoglądowi, aby wzmocnić swoją tożsamość narodową. Wojna na Ukrainie to nie tylko walka o terytorium, ale także walka o tożsamość.