Простір задзеркалля у поезії Світлани Антонишин - Korenowska, Леслава (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2021)
Głównym tematem zbioru wierszy Svicha-Do-La Svitlany Antonyshyn można nazwać przestrzeń zalustrzaną, która jest przekazywana poprzez lapidarność tekstu, bogate ontologicznie metafory, zdania proste oraz skondensowane emocje poetki, co rodzi sugestywność tekstu poetyckiego. Przestrzeń zalustrzana znajduje się po drugiej stronie lustra i jest odwrotną projekcją wszystkiego, co wchodzi w obręb przedmiotu i ma możliwość odtworzenia odbicia. Liryka ukraińskiej poetki jest rodzajem próby przekroczenia progu niewidzialnego, swoistym spojrzeniem w lustro wydarzeń, które zostały w przeszłości lub dzieją się teraz, wejściem w wieloaspektowy wewnętrzny świat lirycznego podmiotu w celu odkrycia tajemnic.