Досвід подолання злочинності серед неповнолітніх у роки Другої світової війни 1942–1945 - Syłka, Ольга (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2021)
Artykuł analizuje tożsamość młodocianego przestępcy, jego cechy społeczne i psychologiczne. Określono społeczne i ekonomiczne przyczyny przestępstw popełnianych przez dzieci. Podano przykłady bezrobocia nieletnich i naruszania porządku publicznego. Ujawniono główne działania rządu radzieckiego w zakresie zapobiegania przestępczości wśród bezdomnych dzieci, poszukiwania dzieci, tworzenia sieci agencji, pracy ideologicznej. Przedstawiono statystyki dotyczące liczby i rodzajów przestępstw popełnianych przez nieletnich, a także ich przykłady. Porównanie przestępczości nieletnich w zachodnich i wschodnich regionach ZSRR oraz jej cechy. W szczególności wysunięto wniosek o skuteczności władz w zapobieganiu i zwalczaniu przestępczości nieletnich w latach 1942–1945.