"Letters from Bulgaria": Bulgarian problems on the pages of The Kyiv Rada Magazine (1906-1914) - Hedo, Anna; Iwaniuk, Oleg (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2022)
Artykuł analizuje publikacje w kijowskim czasopismie «Rada» dotyczące wydarzeń w Bułgarii końca XIX i początku XX wieku. Pismo ukazywało się w latach 1906-1914. Na stałe publikował materiały dotyczące aktualnych problemów życia gospodarczego, społecznego i kulturalnego sąsiadujących z Ukrainą narodów słowiańskich. W trakcie badań ustalono, że uwagę redaktorów i czytelników przyciągnęła historia i osobliwości odrodzenia narodowego Bułgarii. Na łamach czasopisma drukowano korespondencję, która opowiadała o stosunkach międzynarodowych na Bałkanach, kontaktach kulturalnych ukraińsko-bułgarskich itp. Wydarzenia upamiętniające T. Szewczenkę były szeroko relacjonowane. Mówiąc szczegółowo o życiu gospodarczym, politycznym i kulturalnym Bułgarii w tym czasie, zagłębiając się w operacje wojskowe i przebieg wojen bałkańskich, czasopismo skupiono na państwowość i ustrój polityczny, wolności, udział ludności w samorządzie, wysoki poziom patriotyzmu i samoświadomości. Była to wskazówka dla Ukraińców, że trzeba pielęgnować swój język ojczysty, szanować przeszłość, umacniać się w walce o własną przyszłość, studiować i zapożyczać pomyślne doświadczenia sąsiednich Słowian. Kwestie bułgarskie poruszało kilku korespondentów w swoich publikacjach: A. Nikovsky, S. Bardiaev, O. Bochkovsky, F. Matushevsky, L. Pakhaevsky, S. Dragomanov, L. Shishmanova-Dragomanova.