Жіноче лідерство під час війни (за матеріалами публіцистики) - Sawczenko, Світлана (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2023)
Przez długi czas rola kobiety podczas wojny była albo ofiarą, albo współczującą opiekunką rannych i pozbawionych środków do życia. Przywództwo we wszystkich procesach związanych z wojną uważano za prerogatywę mężczyzn. Jednak gwałtowne zmiany w świecie na przełomie XIX i XX wieku. doprowadził do zmian w statusie kobiet. Dzięki dostępowi do edukacji, rozszerzeniu praw politycznych, lepszym możliwościom zatrudnienia, kobiety zmieniają swoją sytuację nawet w warunkach wojny. Dziennikarstwo ukraińskie przybliża czytelnikom dzielnych członków Ukraińskiego Legionu Strzelców. Ich biografie motywują teraz kobiety, które służą lub wspierają Siły Zbrojne Ukrainy lub aktywnie wolontariat. Również dzięki publicystyce do opinii publicznej dotarły nazwiska kobiet, których wyczyny miały na celu walkę z nazistami i ratowanie ludności cywilnej w czasie II wojny światowej. Ważne jest, aby dziennikarze, pisarze i komentatorzy zwracali uwagę na podejście genderowe w badaniu przywództwa kobiet, zarówno w przeszłości, jak iw kontekście trwającej wojny rosyjsko-ukraińskiej. Dzięki oryginalnym publikacjom żołnierzy i ochotników, dziennikarzy i aktywistek nasze rozumienie przywództwa kobiet w czasie wojny znacznie się poszerza.