Образи “зорі” та “зірки” в поезії Ольги Яворської (на матеріалі збірки “Крізь вікна печалі. Поезії”) - Korenowska, Lesława (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2024)
W artykule autorka podejmuje próbę porównania obrazów „zori” (gwiazdy) i „zirky” (gwiazdy) w poetyckim zbiorze Olgi Jaworskiej Przez okna smutku. Poezja. W wierszach te dwa pojęcia niosą odmienny ładunek emocjonalny i psychologiczny. Poetka interpretuje je jako swoich powierników w sprawach duszy, wyszukuje je na niebie dla uzyskania energii i odpowiedzi na bolesne pytania. „Zoria” i „zirka” często przedstawiane są w wymiarze sakralnym. Jaworska posługuje się antropomorfizmem w odniesieniu do ciał kosmicznych: są one obdarzone cechami ludzkimi. Zakochanie się w „zori” czy „zirci” eksplikuje wrażliwość poetki na piękno. Odniesienie poetki do tego, co ziemskie, ma sens tylko wtedy, gdy zakłada się jego idealną kontynuację; wykracza ono poza to, co realne, symboliczne, także poza fantazję.