Концепти ідентичності здобувачок освіти в Україні початку XX ст.: дискурс автобіографічних наративів - Dracz, Оксана (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2024)
Przemiany społeczno-kulturowe epoki nowożytnej aktualizują badanie dokumentów ego. Celem jest poznanie tożsamości studentek pedagogiki, które reprezentowały etniczno-wyznaniową różnorodność Ukrainy, na podstawie ich autobiografii. Zastosowano narracyjne metody analizy. Ramy narracji autobiograficznej wyznacza czynnik znaczeniowy – chęć zdobycia wyższego wykształcenia. Tożsamość autorek internalizuje zapośredniczone doświadczenie relacji rodzinnych i międzyludzkich, interakcji społecznych w środowisku wychowawczym instytucji cesarskich, gdzie socjalizacja córek Innych (Żydów, Polaków, Ukraińców) odbywała się w oparciu o rosyjską kulturę kulturową paradygmat.