Міфологічний світ фольклору польсько-українського пограниччя в поезії Юзефа Лободовського - Wachnina, Larysa (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2021)
Artykuł poświęcono zagadnieniu oddziaływaniu folkloru ukraińskiego na twórczość znanego poety polskiego Józefa Łobodowskiego, dla którego Ukraina zawsze była drugą ojczyzną. Niestety w Ukrainie brakuje dogłębnych badań na temat jego metody twórczej. Malownicze pejzaże Wołynia oraz postacie mitologiczne folkloru ukraińskiego są bez wątpienia charakterystycznymi cechami jego utworów. Autorka zwraca uwagę na zagadnienia folkloryzmu twórczości poety w kontekście kategorii pogranicza polsko-ukraińskiego, poruszanym przez wielu badaczy polskich i ukraińskich. Twórczość Józefa Łobodowskiego, poświęcona Wołyniowi, odzwierciedla wpływ na świat jego wyobraźni przede wszystkim ukraińskich autentycznych tradycji ludowych, zwłaszcza poezji obrzędowej i okolicznościowej. Rozpatrzono formy ukraińskiej symboliki folklorystycznej, które wykorzystywał poeta. Folkloryzm twórczości Józefa Łobodowskigo jest zjawiskiem głęboko organicznym.