Матеріальне становище українських студентів в Польщі в 1920–1939 рр.: джерела допомоги та особливості її надання - Humeniuk, Ołena (TEKA Komisji Polsko-Ukraińskich Związków Kulturowych, 2020)
Autorka niniejszego artykułu dokonuje kompleksowej analizy kwestii wsparcia materialnego dla ukraińskich studentów w międzywojennej Polsce, przy czym dodajmy, że jest to pierwsza taka próba, bazująca na podstawie szerokiej gamy dokumentów archiwalnych. Po przeanalizowaniu licznych dokumentów archiwalnych można stwierdzić, że ukraińscy studenci otrzymali pomoc finansową z różnych źródeł: funduszy międzynarodowych, organizacji ukraińskich i od polskich władz. Niemal wszystkie cytowane źródła stwierdzają, że środków finansowych nie wystarczało dla wszystkich. Dlatego studenci byli zmuszeni do pracy zarówno podczas wakacji, jak i podczas trwania nauki, co niekiedy miało negatywny wpływ na ich pracę naukową. Charakter udzielanej pomocy finansowej różnym organizacjom, a także jej skuteczność zbadano przy użyciu metody historycznej i porównawczej.