Mariologia protestu - Napiórkowski, Stanisław Celestyn (Teologia w Polsce, 2020)
Autor nie był jeszcze pracownikiem Wydziału Teologicznego KUL. Dopiero jako doktorant KUL (Wydział Teologiczny, Katedra Mariologii) przygotowywał rozprawę doktorską o relacji „mariologia – ekumenizm”. Niniejszy tekst został opublikowany w klasztornym piśmie „Echo Niepokalanowa” 26 sierpnia 1962 roku (s. 325–328) i 9 września 1962 roku (s. 349–351). Po mniej więcej sześćdziesięciu latach postrzegamy ten tekst jako interesujący element genezy pewnej tradycji funkcjonującej w Katedrze Mariologii oraz – szerzej – na Wydziale Teologicznym, a mianowicie pracy nad spotkaniem mariologii z ekumenizmem. To element dziejów Wydziału, zwłaszcza Katedry Mariologii oraz Instytutu Ekumenicznego. Zainteresowanych tym problemem odsyłam m.in. do mojej książki pt. Spór o Matkę. Mariologia jako problem ekumeniczny (wyd. 2 uzupełnione, Lublin 2011, Teologia w Dialogu, 12).