Dziewictwo Maryi jako konsekwencja Wcielenia według św. Ambrożego z Mediolanu - Twarużek, Michał (Teologia w Polsce, 2023)
W tekstach świętego Ambrożego uderza jak zwykle bogactwo obrazów i metafor. Należy z uwagą śledzić myśl Autora i wyczuwać skojarzenia jakie się mu nasuwają w przypadku rozważanego tekstu. To samo dotyczy nauki o Matce Bożej. Użycie obrazów pozwala Biskupowi z Mediolanu sięgnąć do głębi istoty omawianych prawd. W ten sposób prowadzona wyobraźnia człowieka wierzącego jest w stanie dojść do głębszych warstw tajemnicy wiary. Św. Ambroży jest pierwszym teologiem, który nazywa Maryję typem Kościoła. W przedstawionym artykule zwrócono szczególną uwagę na następujące aspekty, które Ambroży porusza w swoich pismach dotyczących życia i dziewictwa Matki Bożej. Po pierwsze jest nim życie Maryi, macierzyństwo i dziewicze poczęcie. Ambroży, opierając się na tekstach Ewangelii, mówiącej o Zwiastowaniu i Nawiedzeniu, w sposób bardzo istotny i szczegółowy porusza te treści. Maryja staje się Matką Jezusa „za sprawą Ducha Świętego”, tak też i cała żyje i działa pod natchnieniem Boga. Człowiek wierzący staje się uczniem Chrystusa, gdy przyjmuje Maryję jako Matkę na wzór św. Jana. Po drugie w przedstawionych tekstach widoczny jest aspekt ewangelizacyjny, tak aktualny w dzisiejszych czasach. Maryja niesie Chrystusa, przez co głosi Dobrą Nowinę o Zbawieniu wszystkich ludzi. Po trzecie Maryja ma jaśnieć obecnością Pana, czystością wiary, dobrymi czynami. Zasługą biskupa Mediolanu jest fakt, że potrafił on dobrze sformułować te porównania i przedstawić je tak, że będą one podstawą do świadomego rozwijania nauki o Maryi.