E. Ravasio, Bóg Ojciec mówi do swoich dzieci w świetle Katechizmu Kościoła Katolickiego - Moskała, Wojciech (Teologia w Polsce, 2023)
Celem artykułu jest ocena prywatnych objawień Boga Ojca, przekazanych siostrze Eugenii Ravasio w świetle Katechizmu Kościoła Katolickiego. Od strony merytorycznej stwierdza się rozbieżności pomiędzy przesłaniem Orędzia a nauką katolicką dotyczącą Trójcy Świętej, zbawienia i łaski. Kwestia formalna dotyczy języka łacińskiego, w którym miało zostać przekazane Orędzie. Na tym etapie nie można stwierdzić, czy rozbieżności obecne były już w tekście pierwotnym, czy pojawiły się dopiero w tłumaczeniach na języki narodowe. Obecnie konieczna wydaje się dalsza analiza tekstu Orędzia pod kątem jego zgodności z nauczaniem Kościoła katolickiego oraz rewizja kultu Boga Ojca inspirowanego doświadczeniami s. Ravasio.