Święci Cyryl i Metody jako Patroni Europy w nauczaniu Jana Pawła II - Kopeć, Adam (Teologia w Polsce, 2023)
Współczesna Europa przeżywa poważny kryzys, przejawiający się między innymi w problemach demograficznych oraz w pustce aksjologicznej wywołanej wyrugowaniem religii z wszystkich dziedzin życia. Przyczyny tego kryzysu są znaczne głębsze i nie znajdują się tylko na poziomie gospodarczym i politycznym. Mamy do czynienia z kryzysem tożsamości. Trwają poszukiwania antidotum na tę sytuację. Jednym z autorytetów, który często wypowiadał się na tematy związane z tożsamością Europy, jest Jan Paweł II, który przez niemal dwadzieścia siedem lat pontyfikatu poświęcił tej sprawie wiele inicjatyw, przemówień, homilii i dokumentów. Propozycja papieskiego nauczania dotyczy między innymi odwołania się do dziedzictwa świętych patronów Starego Kontynentu: Benedykta, Cyryla i Metodego, Brygidy Szwedzkiej, Katarzyny Sieneńskiej oraz Teresy Benedykty od Krzyża. Nie chodzi tutaj tylko o przywołanie ich zasług historycznych, ale przede wszystkim o aktualność ich przesłania dla współczesnych Europejczyków. Święci Cyryl i Metody nazywani są Apostołami Słowian, ponieważ ich działalność ewangelizacyjna dotyczyła różnych narodów słowiańskich. Obaj bracia działali z polecenia biskupa Konstantynopola, ale ciągle szukali potwierdzenia swojej misji u biskupa Rzymu. Są więc przykładem wysiłków na rzecz budowania jedności Kościoła. W swojej działalności ewangelizacyjnej posługiwali się inkulturacją. Nie niszczyli rodzimych kultur słowiańskich, ale je przeobrażali w duchu Ewangelii. W tym celu stworzyli nowy alfabet zwany ostatecznie cyrylicą. Cyryl przetłumaczył żywoty ojców Kościoła, a jego zespół tłumaczy dokonał przekładu niemal całego Pisma Świętego oraz ksiąg liturgicznych na język słowiański. Dla współczesnych Europejczyków święci Cyryl i Metody są najlepszy wzorem budowania jedności.