Wcielenie wiecznego Słowa - rzeczywistość historyczna i zbawcza - Królikowski, Janusz (Teologia w Polsce, 2020)
„Liczne są korzyści wynikające z wcielenia” – stwierdza św. Tomasz z Akwinu i niektóre z nich ze znawstwem wylicza (Summa theologiae III, q. 1, a. 2). Mając na uwadze ten fakt, który potwierdza zarówno liturgia, jak i wielorakie doświadczenie chrześcijańskie, warto poświęcać ciągle na nowo refleksję teologiczną tajemnicy wcielenia Syna Bożego. Korzyści, które nieustannie odnosi człowiek dzięki temu wydarzeniu, nie mogą pozostawać zakryte i nie można się do nich banalnie przyzwyczajać. Stąd też powracamy tutaj do tej tajemnicy „Słowa, które stało się ciałem”, opartej na cudzie sprawionym przez Boga i wydarzeniu poświadczonym w historii.