Trójjedyny Bóg jako Stwórca świata - Jagodziński, Marek (Teologia w Polsce, 2020)
Trójjedyny Bóg jest Stwórcą całej rzeczywistości. On stworzył świat z miłości i do miłości, jest komunijno-trynitarną „przestrzenią” stworzenia, które istnieje naprzeciw Boga – w Synu i w Bogu – w Duchu Świętym.