Niepokalany wyjątek od reguły. Powołanie chrześcijan w świetle maryjnego dogmatu - Zatwardnicki, Sławomir (Teologia w Polsce, 2020)
W wyjątkowej relacji Boga i Matki Pana kryje się model obowiązujący wszystkich chrześcijan (nie tylko katolików), który należy odkryć. Na Niepokalane Poczęcie można patrzeć jak na wyjątek, z którego daje się odczytać reguła współpracy człowieka z Bogiem w realizacji Jego odwiecznego planu zbawienia.