Kościół świętych - Kościół grzeszników według Josepha Ratzingera − Benedykta XVI - Góźdź, Krzysztof (Teologia w Polsce, 2020)
Trzeba wyraźnie rozróżnić Kościół święty, czyli wolę Bożą i orędzie Boga, i Kościół grzeszników jako słabość człowieka. Kościół święty stara się orędzie Boga przekazać światu.