Trudności w kościelnej akceptacji myśli Kopernika - Jezierski, Jacek (Teologia w Polsce, 2020)
Mikołaj Kopernik (1473-1543) zawarł swoje poglądy astronomiczne i kosmologiczne w dziele De revolutionibus orbium coelestium libri VI (Norymberga [Nürnberg] 1543). Wcześniej zarys swojej koncepcji przedstawił w tzw. komentarzyku Commentariolus (1512). Zagadnienie trudnej recepcji myśli warmińskiego astronoma interesowało uczonych. Nowe światło wniosła ponowna ocena akt procesu Galileusza, przeprowadzona na polecenie papieża Jana Pawła II.