Wartość zbawcza Wniebowstąpienia Jezusa Chrystusa w ujęciu Jeana Galota - Czura, Tomasz (Teologia w Polsce, 2020)
Bezsporną zaletę myśli teologicznej belgijskiego jezuity Jeana Galota stanowi to, że z jednej strony uderzająca jest w niej oryginalność i świeżość ujęcia, a z drugiej wierność żywej tradycji Kościoła. To połączenie sprawia, że warto dzisiaj, w dobie prób podważania katolickiej ortodoksji, przywoływać myśl takich teologów, którzy są jej strażnikami. Jest to niezwykle istotne, gdyż prawda objawiona jest jednocześnie prawdą zbawczą. Dlatego ufność, z jaką można studiować myśl belgijskiego teologa, jest doświadczeniem nie do przecenienia.