Apolinaryzm w kontekście sporu o integralność człowieczeństwa Jezusa Chrystusa - Pyc, Marek (Teologia w Polsce, 2020)
Apolinary, biskup Laodycei, to radykalny obrońca egzystencjalnej, dynamicznej jedności w Jezusie Chrystusie, określanej przez niego mianem „człowieka niebieskiego”. Dla obrony jedności i świętości we wcielonym Synu Bożym neguje on jednak integralność Jego ludzkiej natury, co całkowicie przekreśla wartość zrealizowanego przez Niego dzieła odkupienia. W odpowiedzi na tę kontrowersję Sobór Konstantynopolski I potwierdza w symbolu nicejsko-konstantynopolskim wiarę Kościoła w integralność człowieczeństwa Jezusa Chrystusa, „który przyjął ciało z Maryi Dziewicy i stał się człowiekiem”.