Propozycja odnowy traktatu antropologii teologicznej w środowisku mediolańskiej szkoły teologicznej: kard. A. Scola i pismo "Teologia" - Bujak, Janusz (Teologia w Polsce, 2020)
W krajach Zachodu powraca zły duch wojującego ateizmu. Nowy ateizm, podobnie jak ten z XIX wieku, w wypaczony sposób wykorzystuje nauki przyrodnicze, by narzucić własną wizję świata. Do najważniejszych „apostołów” tego kierunku należy Richard Dawkins, specjalista w zakresie ewolucji biologicznej, który w książce Bóg urojony stara się udowodnić, że religia i wiara w Boga to niebezpieczny stan urojenia, z którego należy człowieka wyrwać, zanim zrobi krzywdę sobie i innym. Uważna lektura książki świadczy jednak o trudnościach, jakie napotkał jej autor na drodze do realizacji swego celu.