Papież Słowianin do braci Słowian. Fenomen słów i spotkań - Nadbrzeżny, Antoni (Teologia w Polsce, 2020)
Jan Paweł II (1920–2005) był pierwszym w historii Kościoła papieżem Słowianinem. Od początku pontyfikatu miał świadomość swego szczególnego posłannictwa wobec narodów słowiańskich. Był przekonany, że jego zadaniem jest, aby w naszej epoce na nowo ujawnić i potwierdzić obecność Słowian w Kościele oraz przypomnieć ich wkład w dzieje chrześcijaństwa.