"Aleś mi utworzył ciało" (Hbr 10,5). Teologia inkarnacji według J. Ratzingera/Benedykta XVI - Szymik, Jerzy (Teologia w Polsce, 2020)
Inkarnacja Syna jest bowiem istotnie i pierwszorzędnie wewnątrztrynitarnym aktem duchowym, przyjęciem ciała przez Syna, przyjęciem, które jest zgodą Syna słuchającego Ojca (posłusznego Ojcu). To posłuszeństwo zostaje wcielone, odpowiedź Syna „staje się ciałem”, teologia Słowa staje się teologią Wcielenia.