Cyryla i Metodego dzieło chrystianizacji Słowian - Moskałyk, Jarosław (Teologia w Polsce, 2020)
Dzieło chrystianizacji nauczycieli Słowian stanowi w dziejach chrześcijaństwa jedyne w swoim rodzaju świadectwo posługi w nauczaniu ludzi i narodów wzajemnego poszanowania oraz zjednoczenia w wierze. Jako przedstawiciele kultury i religii greckiej Bracia Sołuńscy nigdy nie odnieśli się z pogardą do wschodniej lub zachodniej tradycji Kościoła. Znając wielkość jednej i drugiej, korzystali z depozytu obu i uczyli także z nich korzystać innych, tak aby poznając istniejące odmienności, móc jednocześnie budować jedność w wielości. To najwyższy wzór działania w duchu służenia dobru wspólnemu, który nie utracił na znaczeniu i do dziś może być traktowany jako niedościgniony w ruchu ekumenicznym.