Kościół a demokracja - Jagodziński, Marek (Teologia w Polsce, 2020)
Relacje między Kościołem a demokracją muszą opierać się na poprawnym rozumieniu obu tych rzeczywistości. Próba demokratycznej interpretacji elementów Kościoła prowadzi ku jego strukturom komunijnym, stanowiącym w dużej mierze odpowiedź na postulaty współczesności. Komunijna natura Kościoła otwiera możliwości budowania wspólnoty wierzących z wykorzystaniem właściwie rozumianych form demokratycznego działania.