Poetycka definicja Boga w utworach księdza Jana Twardowskiego - Konieczna, Agnieszka (Teologia w Polsce, 2020)
W utworach ks. Twardowskiego nie chodzi o teologiczne pogłębienie Bożych przymiotów czy rozważanie dogmatów. Poeta podejmuje próbę opisania rzeczywistości Boga za pomocą języka poetyckiego. Wykorzystując bogactwo metafor, epitetów, porównań i rozmaitych figur retorycznych odwołujących się do wyobraźni, emocji i uczuć czytelnika, próbuje odsłonić i przybliżyć człowiekowi niezwykłą tajemnicę Boga. Celem niniejszego opracowania jest zatem próba odpowiedzi na pytanie: W jaki sposób i do jakiego stopnia językiem poezji można wyrażać Boga?