Piekło - odrzucona miłość Boża - Drzyżdżyk, Szymon (Teologia w Polsce, 2020)
Prawdą jest, że dla Boga, który jest Miłością, jedynie miłość jest na zawsze możliwa. Nikt jednak nie może zagwarantować, nie zaprzeczając samej miłości, by miłość rzeczywiście ofiarowana nie mogła stać się miłością odrzuconą w sposób wolny. Bóg szanuje ludzką wolność. Człowiek zatem ma możliwość nie skorzystania z Bożej miłości. Bóg jednak ze swojej strony gwarantuje nieustanną wierność w miłości. On nigdy nie przestanie kochać, nawet jeśli sam nie jest kochany.