Benedykta XVI metafizyczna koncepcja wolności. Refleksja nad Spe salvi nr 24 - Lewandowski, Jerzy (Teologia w Polsce, 2020)
Zagrożeniem wolności we współczesnym świecie oprócz współczesnych ideologii jest jej błędne rozumienie. Swoistym antidotum na promowane, często redukcyjne jej modele, wydaje się być propozycja Benedykta XVI zawarta w Spe salvi. Papież opowiada się za metafizyczną koncepcją wolności, w której natura ludzka jest identyczna z naturą wolności. Przez to jest nieutracalna i jawi się jako ciągle wyzwanie dla człowieka poszukującego swej tożsamości w dobru.