Inspiracje chrystologiczne we włoskiej poezji religijnej początku XXI wieku - Kwiatkowski, Bogusław (Teologia w Polsce, 2020)
Chrystologia, poezja i kondycja wiary człowieka początku XXI w. to trzy płaszczyzny, które składają się na tę refleksję. Podstawowe pytania, na które próbuje odpowiedzieć niniejszy artykuł, to najpierw problem miejsca Chrystusa w twórczości poetyckiej, następnie zagadnienie relacji między refleksją poetycką a życiem, a także pytanie o oczekiwania i nadzieje, jakie wobec Jezusa i odnoszącej się do Niego wiary wyraża chrześcijanin zanurzony w ponowoczesność. Poezja sięgająca po inspiracje chrystologiczne jest w stanie ukazać religijny portret chrześcijanina obecnej epoki. Spróbujemy go naszkicować.