Charyzmat proroctwa - peryferyjny fenomen czy istotna forma aktualizacji Objawienia? - Chlondowski, Piotr (Teologia w Polsce, 2020)
Charyzmat proroctwa jest istotnym, choć często niedocenianym elementem Bożej pedagogiki. Pełnił ważną rolę pośród chrześcijan pierwszych wieków. Dziś wraz z rozwojem Odnowy Charyzmatycznej domaga się on dogłębnego, dogmatycznego opracowania, by mógł pełnić w Kościele funkcję aktualizacji Objawienia.