Średniowieczne summy teologiczne i ich układ. Analiza genologiczna Summy teologii św. Tomasza z Akwinu - Wilkołek, Rafał (Teologia w Polsce, 2020)
Optyka światopoglądu chrześcijańskiego Summy Tomaszowej nadaje całej drugiej części neoplatońskiego schematu w niej zastosowanego cechę chrystoforyczności, z kolei całości dzieła teologicznego jednocześnie przydając inkarnacyjnej dynamiki. Gdy uwzględni się bowiem pojęcia o bardziej poglądowym zabarwieniu występujące we wszystkich prologach do poszczególnych części Summy, neoplatoński exitus-reditus można oddać w terminach z zakresu ascetyki: exemplar-imago-via, gdzie człon pierwszy odpowiada rzeczywistości Boga jako wzorca, drugi rzeczywistości człowieka jako Bożego obrazu, a trzeci rzeczywistości Słowa wcielonego jako zaplanowanej drogi o kierunku Bóg-człowiek.