Problem zależności obrazu Maryi od obrazu Boga. Wprowadzenie do studium nad nauczaniem Prymasa Augusta Hlonda - Pek, Kazimierz (Teologia w Polsce, 2020)
Istnieje zależność obrazu Maryi od obrazu Boga. Gdzie dzieje zbawienia były postrzegane jako dzieło Ojca przez Syna w Duchu Świętym, tam Maryja została ukazana jako uczestniczka (lub przyjmująca) i świadek Bożego działania. Im większe było przekonanie o Bożej Opatrzności, tym więcej było zachęt do wielbienia Jej na wzór Magnificat Matki Jezusa. Badanie obrazu Boga w mariologii pozwala także dostrzec przykłady zniekształcania chrześcijańskiego obrazu Boga.