Jezus Chrystus, pośrednik zbawienia. Uniwersalistyczna wizja hiszpańskiej teologii - Lekan, Janusz (Teologia w Polsce, 2020)
Misterium zbawienia człowieka przynosi odpowiedź na dwa istotne pytania: kim jest Jezus Chrystus, skoro jest On naszym Zbawicielem, oraz dlaczego człowiek sam nie może wejść w bezpośredni zbawczy dialog z Bogiem, lecz potrzebuje pośrednika. Chrystologia jest tą dziedziną wiedzy teologicznej, która od początku stara się odpowiedzieć na oba pytania, rozświetlając w ten sposób misterium Osoby i dzieła Jezusa Chrystusa, jedynego Pośrednika naszego zbawienia. Wskazuje, iż Jezus jest naszym Zbawicielem, ponieważ jest jedynym Pośrednikiem zbawienia, który w sobie jednoczy człowieka z Bogiem. Czy jednak wizja jednej teologii, w tym przypadku hiszpańskiej, może mieć walor uniwersalny?